• Home
  • Știri
  • In memoriam prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea

  In memoriam prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea

01.04.2024 In memoriam prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea

Stimați colegi,

Cu tristețe vă anunțăm trecerea la cele veșnice a prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea, doctor honoris causa, conducător de doctorat, personalitate de prestigiu în domeniul măsurătorilor terestre, mentor al multor generații de specialiști.

Prof. univ. dr. ing. Vasile Ursea a fost una din personalităţile marcante ale vieţii academice şi ştiinţifice din domeniul măsurătorilor geodezice inginereşti.

S-a născut în data de 24 noiembrie 1929 în oraşul Călăraşi, judeţul Călăraşi. După perioada şcolii generale din localitate, a urmat studiile Liceului Ştirbey Vodă din Călăraşi, pentru ca apoi să urmeze studiile universitare la Institutul Tehnic Galaţi, Facultatea de Geodezie, între anii 1950-1954. A rămas în învăţământul superior ca preparator la Catedra de Topografie a Facultăţii de Geodezie din Institutul de Agronomic Galaţi nou înfiinţat, iar apoi ca asistent în perioada 1954-1955. Din 1955 a devenit cadru didactic la secţia de Geodezie a Facultăţii de Drumuri şi Poduri din Institutul de Construcţii, actualmente Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

Profesorul Vasile Ursea a fost o personalitate complexă, cu rezultate deosebite privind activitatea didactică, ştiinţifică, profesională şi managerială.

În calitate de cadru didactic universitar, a parcurs cu perseverenţă şi dragoste faţă de studenţi, toate gradele didactice: asistent, şef de lucrări, conferenţiar universitar, profesor universitar. Din anul 1990 a obţinut dreptul de a conduce doctorate în domeniul Ştiinţe Inginereşti.

În anul 1954 dl profesor Vasile Ursea şi-a început activitatea de studii şi cercetare, orientată pe teme aparţinând domeniilor Topografie inginerească şi Cadastru.

În intervalul 1961-1964 a elaborat şi susţinut teza de doctorat la Institutul de Mine din Leningrad, instituţie de învăţământ superior recunoscută pe plan internaţional.

În perioada celor 53 de ani de activitate didactică în învăţământul superior a susţinut cursuri şi lucrări practice la disciplinele ,,Instrumente topografice’’, ,,Topografie inginerească”, ,,Topografie”, ,,Cadastru”.

Dl Profesor Vasile Ursea a fost invitat şi a activat ca şi cadru didactic asociat la institute de învăţământ superior din ţară şi străinătate, dintre care amintim: Şcoala Tehnică de Arhitectură şi Construcţii; Facultatea de Ştiinţe, Campus Lubumbashi şi Facultatea de Geniu Rural, Campus Kinshasa, Zair; Universitatea UNITEH; Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecţia Mediului şi Facultatea de Arhitectură şi Construcţii.

În anul 2012 dlui profesor Ursea, Senatul UTCB i-a acordat titlul de profesor emerit, iar pe 21 martie 2018, chiar de Ziua Internațională a Geodezilor, i s-a decernat titlul onorific de Doctor Honoris Causa, al Universităţii din Oradea.

Dl profesor Ursea a participat la conferinţe, simpozioane şi seminarii ştiinţifice din ţară şi străinătate, la unele fiind organizator. Și-a adus aportul în domeniile de bază ale cadastrului şi topografiei inginereşti şi, pe lângă profesia de cadru didactic universitar, a desfăşurat o intensă activitate ca profesionist în cadrul diferitelor agenţii, organizaţii, comisii, societăţi comerciale.

De asemenea, s-a remarcat și prin activitatea în domeniul publicisticii, fiind autor a numeroase articole apărute în reviste de specialitate începând cu anul 1968, dar și a unor manuale ale inginerului geodez.

Ceremonia de înmormântare a prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea va avea loc marți 2 aprilie, ora 13 la Cimitirul Belu ortodox!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Știre preluată de pe site-ul UTCB In memoriam prof.univ.dr.ing.DHC. Vasile URSEA (24.11.1929 - 30.03.2024) - UTCB - GEODEZIE