Știri

10.05.2024 La Alba Iulia a început simpozionul științific național, cu participare internațională, GeoCAD 2024

Astăzi, 10 mai 2024, a fost dat startul lucrărilor Simpozionului științific național, cu participare internațională, GeoCAD 2024.

Simpozionul, ce se desfășoara la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), a debutat cu o sesiune plenară, în cadrul căreia au luat cuvântul dna Corina Rotar - decanul Facultății de Informatică și Inginerie UAB, dnii Daniel Valer Breaz - rectorul Universității ”1 Decembrie 1918”, Nicolae Albu - prefectul județului Alba, Ion Dumitrel - președintele Consiliului Județean Alba, Gabriel Pleșa - primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Afrăsinei - președintele Uniunii Geodezilor din România, Ionuț Cristian Săvoiu - Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, și fost președinte al UGR, cât și reprezentanți ai centrelor universitare București, Timișoara, Cluj-Napoca.

Imediat după deschiderea oficială a fost inaugurată expoziția de aparatură tehnică unde sunt prezentate echipamente de ultimă generație de către partenerii Universității din Alba Iulia și ai Uniunii Geodezilor din România, organizatorii GeoCAD 2024.

Partenerul media Alba24 a fost alături de organizatori și participanți la deschiderea Simpozionului, inclusiv a Expoziției, și a publicat pe larg o știre privind acest eveniment la adresa VIDEO 10-11 mai: Simpozionul Național cu Participare Internațională GeoCAD, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Alba24

 


10.05.2024 Consultare publică ANCPI, 10 mai 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectului de Ordin privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1445/2016 privind aprobarea  organigramei oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, a Centrului Național de Cartografie, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa de mai jos.

Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) supune consultãrii publice, Proiect de Ordin privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã nr. 1445/2016 privind aprobarea organigramei oficiilor de cadastru și publicitate imobiliarã, a Centrului Național de Cartografie, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora – ANCPI

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:

  1. ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: transparenta@ancpi.ro;
  2. prin poștă, pe adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București;
  3. la sediul instituției, la Registratură, la adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București.

Materialele transmise vor purta mențiunea „Propuneri privind modificarea și completarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 1445/2016 privind aprobarea  organigramei oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară, a Centrului Național de Cartografie, precum și a regulamentelor de organizare și funcționare ale acestora”.


30.04.2024 Consultare publică ANCPI, 30 aprilie 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin privind completarea Procedurii și modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Paragraf descriptiv: prelungirea termenului de valabilitate al contractelor de finanțare încheiate în trimestrul I și trimestrul II ale anului 2022.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa de mai jos.

Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin privind completarea Procedurii și modalitãții de alocare a sumelor, precum și raportarea de cãtre beneficiari a stadiului de execuție a lucrãrilor pentru lucrãrile de înregistrare sistematicã inițiate de unitãțile administrativ-teritoriale, aprobatã prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã nr. 819/2016, cu modificãrile și completãrile ulterioare – ANCPI

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:

1. ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: transparenta@ancpi.ro;

2. prin poștă, pe adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București;

3. la sediul instituției, la Registratură, la adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București.

Pentru cei interesați există și posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de ordin cu caracter normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituție publică până la data de 10 mai 2024.


25.04.2024 Consultare publică ANCPI, 25 aprilie 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonatei.

Textul supus consultării poate fi accesat la adresa de mai jos.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate – ANCPI

Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi transmise, în format word, la adresa e-mail transprenta@ancpi.ro, până la data de 5 mai 2024.


20.04.2024 Adunarea Generală CLGE - Cavtat, Croația

Săptămâna aceasta, în perioada 18-20 aprilie, are loc la Cavtat în Croația, prima Adunare Generală a Consiliului European al Geodezilor (CLGE) din anul 2024.

La Adunare participă reprezentanți din 28 de țări membre CLGE. Din partea României sunt prezenți la Cavtat dnii Cornel Păunescu - președinte onorific al Uniunii Geodezilor din România (UGR) și Valeriu Manolache - președinte Asociația Patronală din Cadastru, Geodezie și Cartografie (APCGC), ambele organizații fiind membre ale CLGE.

Programul și agenda Adunării Generale pot fi descărcate urmând link-urile de mai jos:

Program - 2024_04_18_CLGE_Cavtat_overall_programme_v1.1.pdf

Agendă - 2024_04_19_Draft_Agenda_CLGE_GA_Cavtat_0.2.pdf

Următoarea Adunare Generală A CLGE va avea loc în perioada 11 -12 octombrie 2024, la Stavanger, Norvegia.

Ne amintim cu bucurie momentele petrecute alături de colegii din țările membre CLGE, cu ocazia primei Adunări Generale din 2023, organizate la Oradea, de către UGR si APCGC.


08.04.2024 Start înscrieri GeoCAD 2024

Săptămâna trecută s-a dat startul înscrierilor la simpozionul științific național, cu participare internațională, GeoCAD 2024.

Înscrierile sunt deschise până pe data de 30 aprilie 2024.

Pentru participarea la eveniment cu prezentare de articol, vă rugăm accesați link-ul .: GeoCAD :. (uab.ro)

Pentru participare la eveniment fără prezentare articol accesați link-ul Login Page | ARM - Application (ugr.ro)

GeoCAD 2024, eveniment organizat de către Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în colaborare cu Uniunea Geodezilor din România și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, va avea loc în perioada 10 -11 mai, în cadrul Universității.

Scopul principal al simpozionului este de a oferi experților, cercetătorilor și doctoranzilor români și străini ocazia de a-și prezenta cele mai recente rezultate, precum și de a se întâlni, stabili și cultiva relații personale și profesionale. Domeniile de interes pentru simpozionul GeoCAD 2024 sunt geodezie, cadstru, topografie, înregistrare imobiliară și planificare teritorială.

Pentru mai multe informații privind simpozionul GeoCAD 2024 vă rugăm accesați pagina .: GeoCAD :. (uab.ro)

Evenimentul de la Alba Iulia se va desfășura după următorul program:


01.04.2024 In memoriam prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea

Stimați colegi,

Cu tristețe vă anunțăm trecerea la cele veșnice a prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea, doctor honoris causa, conducător de doctorat, personalitate de prestigiu în domeniul măsurătorilor terestre, mentor al multor generații de specialiști.

Prof. univ. dr. ing. Vasile Ursea a fost una din personalităţile marcante ale vieţii academice şi ştiinţifice din domeniul măsurătorilor geodezice inginereşti.

S-a născut în data de 24 noiembrie 1929 în oraşul Călăraşi, judeţul Călăraşi. După perioada şcolii generale din localitate, a urmat studiile Liceului Ştirbey Vodă din Călăraşi, pentru ca apoi să urmeze studiile universitare la Institutul Tehnic Galaţi, Facultatea de Geodezie, între anii 1950-1954. A rămas în învăţământul superior ca preparator la Catedra de Topografie a Facultăţii de Geodezie din Institutul de Agronomic Galaţi nou înfiinţat, iar apoi ca asistent în perioada 1954-1955. Din 1955 a devenit cadru didactic la secţia de Geodezie a Facultăţii de Drumuri şi Poduri din Institutul de Construcţii, actualmente Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

Profesorul Vasile Ursea a fost o personalitate complexă, cu rezultate deosebite privind activitatea didactică, ştiinţifică, profesională şi managerială.

În calitate de cadru didactic universitar, a parcurs cu perseverenţă şi dragoste faţă de studenţi, toate gradele didactice: asistent, şef de lucrări, conferenţiar universitar, profesor universitar. Din anul 1990 a obţinut dreptul de a conduce doctorate în domeniul Ştiinţe Inginereşti.

În anul 1954 dl profesor Vasile Ursea şi-a început activitatea de studii şi cercetare, orientată pe teme aparţinând domeniilor Topografie inginerească şi Cadastru.

În intervalul 1961-1964 a elaborat şi susţinut teza de doctorat la Institutul de Mine din Leningrad, instituţie de învăţământ superior recunoscută pe plan internaţional.

În perioada celor 53 de ani de activitate didactică în învăţământul superior a susţinut cursuri şi lucrări practice la disciplinele ,,Instrumente topografice’’, ,,Topografie inginerească”, ,,Topografie”, ,,Cadastru”.

Dl Profesor Vasile Ursea a fost invitat şi a activat ca şi cadru didactic asociat la institute de învăţământ superior din ţară şi străinătate, dintre care amintim: Şcoala Tehnică de Arhitectură şi Construcţii; Facultatea de Ştiinţe, Campus Lubumbashi şi Facultatea de Geniu Rural, Campus Kinshasa, Zair; Universitatea UNITEH; Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecţia Mediului şi Facultatea de Arhitectură şi Construcţii.

În anul 2012 dlui profesor Ursea, Senatul UTCB i-a acordat titlul de profesor emerit, iar pe 21 martie 2018, chiar de Ziua Internațională a Geodezilor, i s-a decernat titlul onorific de Doctor Honoris Causa, al Universităţii din Oradea.

Dl profesor Ursea a participat la conferinţe, simpozioane şi seminarii ştiinţifice din ţară şi străinătate, la unele fiind organizator. Și-a adus aportul în domeniile de bază ale cadastrului şi topografiei inginereşti şi, pe lângă profesia de cadru didactic universitar, a desfăşurat o intensă activitate ca profesionist în cadrul diferitelor agenţii, organizaţii, comisii, societăţi comerciale.

De asemenea, s-a remarcat și prin activitatea în domeniul publicisticii, fiind autor a numeroase articole apărute în reviste de specialitate începând cu anul 1968, dar și a unor manuale ale inginerului geodez.

Ceremonia de înmormântare a prof.univ.dr.ing. Vasile Ursea va avea loc marți 2 aprilie, ora 13 la Cimitirul Belu ortodox!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Știre preluată de pe site-ul UTCB In memoriam prof.univ.dr.ing.DHC. Vasile URSEA (24.11.1929 - 30.03.2024) - UTCB - GEODEZIE


21.03.2024 La mulți ani, stimați geodezi!

Geodezia este o știință exactă, iar aplicarea ei implică răbdare, dedicare, atenție sporită, migală si perseverență.

Profesia de geodez se clădește pe precizie și responsabilitate.  Este important să ne concentrăm energiile în aria intereselor comune acestei profesii vocaționale, de o frumusețe aparte. 

Începând cu anul 2018 în ziua de 21 martie se serbează Ziua Internațională a Geodezilor, și cu acest prilej în numele Uniunii Geodezilor din România, adresez tuturor celor care activează în acest domeniu urări de bine, prosperitate și multe împliniri.

Adresez sincere mulțumiri fiecărui geodez pentru aportul adus în sfera în care activează.

Vă doresc multă sănătate, iar străduința pe care o depuneți zi de zi în activitatea dumneavoastră să vă aducă satisfacție și să vă motiveze pentru noi realizări.

Amintiți-vă ca geodezia nu are limite!

La mulți ani tuturor geodezilor!

Mircea Afrăsinei, președintele Uniunii Geodezilor din România


19.03.2024 Ziua Internațională a Geodezilor serbată și la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași

Joi, 21 martie 2024, firma GISCAD, distribuitor autorizat Trimble, în colaborare cu Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași, Facultatea de Hidrotehnică și Ingineria Mediului, organizează un eveniment special special dedicat Zilei Internaționale a Geodezilor!

Toți cei pasionați de geodezie, studenți, profesioniști și cercetători din domeniu, sunt așteptați în Amfiteatrul A0, HGIM, începând cu ora 10:00 am.

Prin participarea la acest eveniment, veți:

  • Explora echipamentele de ultimă generație oferite de Trimble, liderul mondial în tehnologii geodezice;
  • Înțelege modul în care noile tehnologii pot optimiza procesele de lucru în domeniul geodeziei;
  • Interacționa direct cu experți din industrie și aflați despre cele mai bune practici în domeniu;

Detalli suplimentare vă pot fi oferite de către dna Loredana Crenganiş, e-mail loredana-mariana.crenganis@academic.tuiasi.ro


19.03.2024 Concurs internațional de proiecte studențești în domeniul științelor inginerești

Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara, organizează în data de 19 aprilie 2024 cea de-a VII-a ediție a CONCURSULUI INTERNAȚIONAL DE PROIECTE STUDENȚEȘTI ÎN DOMENIUL ȘTIINȚELOR INGINEREȘTI.

Concursul oferă studenților și masteranzilor oportunitatea de a-și prezenta proiectele și perspectivele în ceea ce privește transferul tehnologic și inovarea în domeniul Științelor Inginerești.

Concursul se va desfășura pe trei secțiuni, având următoarele teme:

  • Restaurarea ecosistemelor
  • Tehnologii inovatoare utilizate în Geomatică
  • Inovare și construcție în domeniul tehnologiei agricole și agroalimentare

Proiectul poate consta în:

  • Pezentare power point cu maximum 20 de slide-uri care să conțină: actualitatea temei, documentația teoretică și practică, idei inovatoare, implementarea practică și impactul aplicativ
  • Machetă sau un model de simulare
  • Aplicație pentru smartphone
  • Film realizat de echipă
  • Demonstrație practică

Vor fi acordate premii pentru fiecare dintre cele trei domenii: Ingineria și protecția mediului în agricultură, Măsurători și cadastru și Mașini și echipamente pentru agricultură și industria alimentară. Vor fi premiate proiectele inovatoare care pun accentul pe posibilitatea de transfer tehnologic.

Înscrierile se pot face la adresa de e-mail agriculture.usamvbt@yahoo.com, până la data de 01 aprilie 2024.

Nu se percepe taxă de înscriere!

Pentru mai multe informații vă rugăm accesați

THE INTERNATIONAL STUDENT PROJECT CONTEST IN THE FIELD OF ENGINEERING SCIENCES – 7th Edition | Facultatea de Agricultura (usab-tm.ro)