Știri

01.12.2024 La mulți ani, România!

La mulți ani, România!

La mulți ani, Români!

La mulți ani Români Geodezi!


29.11.2024 Adresa UGR nr. 228/27.11.2024 către ANCPI privind constituirea Comitetului de Inițiativă

Uniunea Geodezilor din România a transmis în data de 27 noiembrie 2024, către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, adresa cu nr. 228, prin care reamintește care sunt etapele premergătoare convocării Conferinței Naționale de constituire a Colegiului Geodezilor din România, conform Legii nr. 267/2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din România.

Uniunea Geodezilor din România își exprimă disponibilitatea și este deschisă unui dialog constructiv privind modul de interpretare a articolelor ce stau la baza constituirii Colegiului Geodezilor din România.

Adresa UGR nr. 228/27.11.2024 poate fi consultată mai jos.

 


27.11.2024 Consultare publică ANCPI, 27 noiembrie 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de ordin privind modificarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate.

Textul supus consultării și documentele aferente pot fi accesate și descărcate la adresa de mai jos.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului ordin cu caracter normativ: modificarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate – ANCPI

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 30 zile de la publicarea anunţului:

  1. ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: transparenta@ancpi.ro;
  2. prin poștă, pe adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București;
  3. la sediul instituției, la Registratură, la adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București.

Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri privind modificarea Ordinului directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și instituțiile sale subordonate”.

 


26.11.2024 A șasea ediție a workshop-ului “Learn more about Photogrammetry and Remote Sensing”

Departamentul de “Masurători Terestre şi Cadastru”, Facultatea de “Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului” (HGIM), Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi din Iași” (UTI), împreună cu Uniunea Geodezilor din România – Comisia 8 (Planificare Spațială și Dezvoltare), Societatea Română de Fotogrammetrie şi Teledetecţie, Asociația Tinerilor Fotogrammetrişti și S.C. Helmert SRL Bacău, organizează în data de 28 Noiembrie 2024, cea de-a VI-a ediție a workshop-ul “Learn more about Photogrammetry and Remote Sensing”.

Workshop-ul se va desfășura în format hibrid, în Amfiteatrul A0 (HGIM) și on-line pe platforma WebEx, între orele 12:00-14:00.

Prima parte a workshop-ului va fi marcată de prezentarea unor proiecte de Fotogrammetrie şi Teledetecţie care să servească nevoilor actuale ale societăţii, iar în cea doua parte, participanţii vor avea parte de prezentarea “live” a celor mai noi echipamente existente în domeniu.

Pentru conectarea pe platforma Webex accesați link-ul Cisco Webex. Meeting number: 27442879954

Coordonator workshop: Prof. univ. habil. dr. ing. Oniga Valeria-Ersilia


07.11.2024 UGR prezentă la Conferința ”Ziua Profesiilor Liberale din România” – ediția a XVII-a

Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) a organizat în data de 05.11.2024 Conferința “ Ziua Profesiilor Liberale din România”, aflată la cea de-a XVII-a ediție, având tema “Încurajarea tinerilor să acceadă în profesiile liberale”.

În calitate de membră a UPLR, Uniunea Geodezilor din România a participat și la această ediție, alături de reprezentanți ai Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Fizioterapeuților din România, Corpul Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, Ordinul Arhitecților din România, Camera Auditorilor Financiari din România, Uniunea Națională a Barourilor din România, Camera Consultanților Fiscali, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România, Colegiul Farmaciștilor din România, Colegiul Medicilor Veterinari din România, Uniunea Naționala a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, Colegiul Osteopaților din România.

În deschiderea evenimentului au transmis cuvinte de susținere a activităților liberale domnii Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului României, senator Catalin Daniel Fenechiu, deputat Iulius Marian Firczak, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe, bănci a Camerei Deputaților, Mihai Pașca secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, Cristian Laudoniu consilier superior Ministerul Economiei, Alexandra Văcaru Consiliul Concurenței.

Regăsindu-se în tema acestei ediții, Mircea Afrasinei – președinte al Uniunii Geodezilor din România, a menționat în cadrul conferinței faptul ca UGR acordă o importanță deosebită tinerilor geodezi. Existența în cadrul organizației a unei comisii de tineret, atragerea studenților privind participarea lor la workshopuri, prezența mediului universitar în toate acțiunile uniunii, acordarea de burse de participare la evenimentele uniunii desfășurate atât pe plan local cât și internațional, fiind doar câteva dovezi clare și obiective cu privire la încurajarea tinerilor de a accede în profesia de geodez, de acum legiferată ca și profesie liberală.

Prezente la conferință au fost persoane care au sprijinit apariția Legii privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din România, aici referindu-ne în special la reprezentanții Uniunii Profesiilor Liberale din România, organizație care a fost alături de geodezi în perioada dezbaterilor conținutului acestei legi, evenimentul fiind un moment potrivit de a transmite mulțumiri conducerii UPLR pentru sprijinul acordat, cât și mesaje de încurajare tuturor celor prezenți și a căror profesie nu este definită printr-o lege specială. Au fost adresate, de asemenea, mesaje de mulțumire și persoanelor din mediul politic prezente în sală, cei prezenți numărându-se printre susținătorii legii.

Mulțumim Uniunii Profesiilor Liberale din România, mulțumim dlui  Dan Manolescu, președinte al UPLR, pentru buna organizare a acestei conferinte și alegerea unei teme actuale și de mare impact în lumea profesiilor liberale.


01.11.2024 Cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești și-a închis porțile la sfârșitul săptămânii trecute

Săptămâna trecută, pentru 3 zile hotelul Sheraton din București a găzduit cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, evenimentul anual al comunității geodezice din România, inițiat de către Uniunea Geodezilor din România (UGR) și organizat anul acesta în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.

Aproximativ 300 de participanți, din țară și din străinătate, din domeniile geodeziei, topografiei, cadastrului, evaluării și gestionării terenurilor, administrației locale, GIS și alte domenii conexe, au participat la manifestările ocazionate de Săptămâna Geodeziei Românești.

În organizarea evenimentului de săptămâna trecută, Uniunea Geodezilor din România și Facultatea de Geodeziei au avut alături Comisia 9 a Federației Internaționale a Geodezilor (FIG),  Grupul European al Geodezilor (EGoS), Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cea de-a 7-a Întâlnire Europeană a tinerilor Geodezi din cadrul FIG (7YSEM), având tema  "Construim împreună: Geodezii în fruntea Provocărilor de Mâine", a dat startul evenimentului, în data de 23 octombrie. La Întâlnire au fost prezenți peste 50 de studenți și tineri geodezi din 13 țări din Europa, alături de invitați de renume din țară și de peste hotare. Dintre aceștia 25 au fost câștigătorii burselor obținute în urma concursului organizat de către UGR, "UGR îți găsește sponsor şi te trimite la cel mai mare eveniment dedicat geodezilor din România".

Tinerii au avut parte de un program în care au fost intervenții ale invitaților, prezentări tehnice, dar și programe sociale unde au avut ocazia de a interacționa cu toți cei prezenți și a dezvolta noi relații.

YSEM a fost organizată de către FIG Young Surveyors Network, CLGE (Consiliul European al Geodezilor) și Comisia de Tineret a Uniunii Geodezilor din România, fiind prima dată când o întâlnire la nivel european a tinerilor geodezi este găzduită în România.

Alături de tinerii geodezi au fost președintele UGR, Mircea Afrăsinei, președintele Comisiei 9 a FIG, Peter Anche, directorul general al CLGE, Jean-Yves Pirlot, președintele Comisiei de Tinerea a UGR, Iaroslav Zifceac, Cornel Păunescu, președinte onorific al UGR, reprezentați ai sponsorilor manifestării, invitați din țară și din străinătate, personalități din mediile privat, public și academic.

Studenți, profesori academicieni, specialiști care activează în domeniul privat și public, au luat parte la lucrările celei de-a șaptea Întâlnire Europeană a Tinerilor Geodezi din cadrul Federației Internaționale a Geodezilor.

Partea centrală a SGR, Simpozionul Internațional GeoPreVi a debutat în data de 24 octombrie, când a avut loc deschiderea oficială, care a fost prezidată de către președintele UGR Mircea Afrasinei împreună cu Rectorul Universității Tehnice de Construcții din București, dnul Radu Sorin Văcăreanu. Sesiunea de deschidere s-a bucurat de prezența dnei Mihaela Frăsineanu – Consilier de Stat la Cancelaria Primului-Ministru al României, dna Anca Ginavar, Director în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Direcția Urbanism și Construcții, dnul comandor Iosif Bencze – Director adjunct al Statului Major al Apărării Naționale, dnul Mircea Viorel Popa – Director General Adjunct al ANCPI, dnul Ionuț-Cristian Săvoiu – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, președinte al UGR 2018 – 2022, dnul Peter Ache – Președinte al Comisiei 9 a FIG, dnul Jean-Yves Pirlot – Director General al CLGE, dnul Ion Anghel – președinte ANEVAR 2006 – 2007, dnul Alexandru Badea – Președinte SRFT, dnul Liviu Ilinca – reprezentant APCGC, care au transmis în numele ministerelor sau instituțiilor în care activează, mesaje de recunoaștere a importanței acestei profesii și cuvinte de sprijin a activității desfășurate de cei ce activează în domeniul geodeziei.

Imediat după deschidere a fost inaugurată Expoziția tehnică în cadrul căreia au fost prezenți 14 parteneri care au prezentat tehnologie de ultimă generație. Din nou ne-am bucurat de o participare largă a societăților ce-și desfășoară activitatea în acest domeniu, de reprezentații producătorilor de echipamente geodezice și software specifice acestei activități.

Cea de-a cincea ediție a Simpozionului Internațional GeoPreVi,  manifestare științifică a Facultății de Geodezie – partea centrală a SGR, a avut o tema care a condus la multe dezbateri: "Ingineria geodezică în slujba comunității".

Ziua a continuat cu prezentări tehnice ale invitaților din afara țării, și două mese rotunde, prima pe tema ”Cadastrului Economic”, prezidată de către Adrian Ioan Popa Bochiș – președintele ANEVAR, și cea de-a doua pe tema PNCCF, prezidată de către Mircea Viorel Popa – director general adjunct al ANCPI.

Cea de-a doua zi a debutat cu sesiunea comună Comisia 9 a FIG și EGoS, în cadrul căreia a fost abordat subiectul "Transparența pe piața imobiliară și abordarea geodatelor".

A urmat masa rotundă pe tema ”Părți interesate din mediul academic și privat: Provocări actuale”, și patru sesiuni tehnice în cadrul cărora peste 40 de studenți, profesori și specialiști au susținut prezentări.

Ultima zi a Săptămânii Geodeziei Românești s-a încheiat cu ședința Consiliul Național al UGR, prezidat de către președintele Mircea Afrăsinei, unde s-a discutat pe marginea subiectului de interes pentru comunitatea geodezică, și anume aprobarea Legii de organizare, exercitare a profesiei de Geodez precum și a înființării Colegiului Geodezilor din România. Doar la câteva zile de la aceste discuții Legea a fost promulgată de către președintele României, sub nr. 267/2024

Organizatorii mulțumesc tuturor participanților, sponsorilor, partenerilor media și tuturor celorlalți parteneri, din țară și din străinătate, pentru suportul și implicarea în realizarea a încă unui eveniment de succes!

Așa cum organizatorii au declarat în perioada pregătirii tuturor manifestărilor, Simpozionul GeoPreVi împreună cu mesele rotunde și forumurile, întâlnirile anuale și activitățile sociale organizate în cadrul Săptămânii Geodeziei Românești de la București, au oferit cadrul și mediul profesional pentru discuții, schimb de cunoștințe și experiență între specialiștii participanți la acest eveniment internațional.

Încă o dată a fost demonstrat că Săptămâna Geodeziei Românești este despre colaborare, diseminare, inovație, educație, comunitate, unitate!


29.10.2024 Începând de astăzi, 29 octombrie 2024, profesia de geodez este reglementată!

Motto: „Geodezul este specialistul pregătit în efectuarea lucrărilor de geodezie, topografie, fotogrammetrie, teledetecție, cadastru, cartografie, topografie minieră, sisteme informaționale geografice și a colectării și prelucrării datelor geospațiale.” Legea privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din Romania, art.5, alin(1)

Încă de la înființarea sa, Uniunea Geodezilor din România și-a propus să coaguleze în interiorul și în jurul ei pe toți cei care doresc să se implice în recunoașterea acestei profesii, să fie forumul în care soluțiile profesioniștilor la provocările apărute în domeniul nostru de activitate să poată fi mai bine cunoscute şi aplicate spre beneficiul întregii societăți.

Unul dintre obiectivele uniunii, cel privind legalizarea profesiei noastre, s-a înfăptuit astăzi prin semnarea de către Președintele României a Decretului de promulgare a Legii privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din România.

Doar printr-o actualizare a cadrului legislativ și a regulamentelor specifice, prin participarea directă a profesioniștilor alături de instituțiile statului abilitate, vom putea crește calitatea lucrărilor în care este implicat geodezul, vom oferi siguranță atât executanților cât și beneficiarilor lucrărilor și, nu în ultimul rând, doar așa vom clădi respectul pentru această profesie.

Suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la apariția acestei legi, începând de la inițiatori, continuând cu toți cei ce au înțeles importanța acestei profesii, oameni politici, conducători de instituții publice, reprezentanții mediului universitar, ai facultăților ce pregătesc viitorii geodezi, membri sau afiliați la Uniunea Geodezilor din România. 

Avem în sfârşit această lege și este momentul ca toți cei ce activează în această profesie să contribuie la înființarea Colegiului Geodezilor din România și a actelor normative ce vor fi elaborate și aprobate pentru o mai bună organizare a acestei activități.

Uniunea Geodezilor din România nu este Colegiului Geodezilor din România, ci reprezintă doar unul dintre pionii care pot participa la înființarea acestuia. Această profesie nu este doar a membrilor Uniunii, ci a tuturor geodezilor din România.

Adresăm o invitație tuturor celor ce activează în domeniul geodeziei, persoanelor fizice autorizate în domeniu, membri ai uniunii sau ai altor asociații profesionale din domeniu, să găsim împreună formula cea mai transparentă în vederea îndeplinirii obligațiilor ce ne revin din legea profesiei promulgată. Este necesar să fim uniţi, de aceea ne dorim dialog cu sectorul privat, cu sectorul public şi cu mediul academic pentru că doar schimbul de opinii între profesionişti poate genera idei folositoare pentru comunitatea noastră.

Ne amintim cu toţii experienţele trecutului, iar din acestea, un lucru am învăţat cu siguranţă: Pentru un Colegiu al Geodezilor din România, funcțional, capabil să organizeze această profesie, este necesară implicarea tuturor într-un dialog constructiv care să ducă la soluţii viabile, adaptate vremurilor pe care le trăim.

Este necesar să fim împreună, sunt atâtea lucruri de realizat în perioada următoare şi va fi nevoie de aportul tuturor celor care doresc să se implice, astfel încât să avem cât mai puţine erori de parcurs. Profesia noastră este recunoscută prin corectitudine și precizie. Așa cum spunem noi: “suma erorilor trebuie să tindă spre minim”.

Ing. Mircea Afrasinei, Preşedinte UGR


28.10.2024 Consultare publică ANCPI, 28 octombrie 2024

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) supune consultării publice, proiectul de Ordin privind modificarea Procedurii și a modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Textul supus consultării și documentele aferente pot fi accesate și descărcate la adresa de mai jos.

Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANCPI) supune consultãrii publice, proiectul de Ordin privind completarea Procedurii si modalitãții de alocare a sumelor, precum și raportarea de cãtre beneficiari a stadiului de execuție a lucrãrilor pentru lucrãrile de înregistrare sistematicã inițiate de unitãțile administrativ-teritoriale, aprobatã prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliarã nr. 819/2016, cu modificãrile și completãrile ulterioare – ANCPI

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de ordin cu caracter normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:

  1. ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: transparenta@ancpi.ro;
  2. prin poștă, pe adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București;
  3. la sediul instituției, la Registratură, la adresa Splaiul Independenței 202 A, etaj 1, sector 6 București.

Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri completarea Procedurii și modalității de alocare a sumelor, precum și raportarea de către beneficiari a stadiului de execuție a lucrărilor pentru lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale, aprobată prin Ordinul directorului general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară nr. 819/2016, cu modificările și completările ulterioare”.

 


11.10.2024 Câștigătorii concursului ”Burse de participare la Săptămâna Geodeziei Românești 2024”

🏆 Concursul "Bursa de participare la Săptămâna Geodeziei Românești 2024, ediția a cincea, București, România" a ajuns la momentul anunțării câștigătorilor!

Avem bucuria de a anunța câștigătorii concursului pentru Bursa de participare la Săptămâna Geodeziei Românești 2024, un eveniment care are ca scop susținerea viitorilor specialiști din domeniul geodeziei. Prin intermediul acestui program, Uniunea Geodezilor din România, împreună cu sponsorii și partenerii săi, oferă tinerilor și studenților din România și Republica Moldova șansa de a participa la cel mai important eveniment profesional din țară, ce va avea loc la București, în perioada 23 - 26 octombrie 2024.

💡 Câștigătorii vor avea ocazia să participe la conferințe, workshop-uri și sesiuni de networking, unde vor învăța și vor interacționa cu profesioniști de renume din domeniul geodeziei din Romania și din străinatate. Această experiență reprezintă un pas esențial în dezvoltarea lor profesională.

🙏 Adresăm mulțumiri speciale sponsorilor pentru sprijinul lor esențial în a "adopta" tineri și a le facilita accesul la eveniment. Implicarea lor reflectă un angajament ferm pentru susținerea și formarea viitorilor specialiști în geodezie.

Felicitări câștigătorilor! Vă așteptăm la Săptămâna Geodeziei Românești 2024, la hotelul Sheraton din București!


04.10.2024 Convocator Consiliul Național al Uniunii Geodezilor din România

În câteva săptămâni la București, la hotelul Sheraton, va debuta cea de-a cincea ediție a Săptămânii Geodeziei Românești, eveniment organizat de către Uniunea Geodezilor din România în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.

Pe calendarul evenimentul, în ziua de 25 octombrie 2024, va avea loc, începând cu ora 16:00, Consiliul Național al UGR. Sunt așteptați să participe toți președinții Asociațiilor Locale ale UGR, membrii Biroului Executiv UGR, președinții comisiilor de specialitate din cadrul UGR, cât și președinții asociațiilor și organizațiilor afiliate UGR, care au cel puțin 15 membri.

Convocatorul poate fi descărcat accesând link-ul Convocator Consiliul Național al UGR.pdf