• Home
  • Opinii
  • Săptămâna Geodeziei Românești, Brașov martie 2022

  Opinii

Săptămâna Geodeziei Românești, Brașov martie 2022

Săptămâna Geodeziei Româneşti, cel mai mare eveniment al comunităţii geodezice din România, a avut loc în perioada 15-18 Martie la Braşov, în cadrul Simpozionului Internaţional “Smart Surveying Solutions for Sustainable Development”. La eveniment au luat parte invitaţi de prestigiu din străinătate, precum şi reprezentanţi de seamă ai mediului academic, privat, politic şi ai Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Manifestarea, aflată la două ediţie, trebuia să aibă loc anul trecut, însă din cauza pandemiei de COVID-19, s-a desfăşurat în acest an.

Alături de Uniunea Geodezilor din România şi de Universitatea Transilvania din Braşov, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a susţinut manifestarea în calitate de coorganizator. Domnul director adjunct Mircea Popa a considerat această manifestare ca fiind o oportunitate de cunoaştere şi colaborare mai apropiată între componenta private, publică şi academică a domeniului geodeziei.

“Dorim să fim un partener atât pentru mediul privat, cât şi pentru mediul academic în vederea realizării tuturor obiectivelor pe care ni le propunem în comun”, a declarant Mircea Popă, director adjunct al ANCPI.

Prin intermediul domnului Ionuţ Săvoiu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi fost preşedinte al Uniunii Geodezilor din România, Domnul Sorin Grindeanu, Ministru al Transporturilor, COnstrucţiilor şi Turismului, a tinut să transmită un  mesaj către profesioniştii din domeniul geodeziei:

“Avem nevoie de profesionalismul dumneavoastră! Din punct de vedere tehnologic şi al resurselor umane, geodezia a suferit anumite suişuri şi coborâşuri. Consider că este momentul relansării acestui domeniu, care, implicit, va reuşi sa integreze într-un cadru European proiectele de infrastructură din domeniul transporturilor”, a spus Domnul Ionuţ Săvoiu (preluat bizbrasov).

Ionuţ Săvoiu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului

Invitat special al evenimentului a fost fostul vice-preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Geodezilor, domnul Erhan Orhan. Acesta a remarcat organizarea la cel mai înalt nivel a evenimentului şi a subliniat importanţa profesiei de geodez pentru o dezvoltare economică solidă.

“Asemenea conferinţe sunt importante pentru dezvoltarea profesiei noastre şi, de asemenea, pentru dezvoltarea economiilor naţionale, a ecosistemului şi a dezvoltării rurale”.

Mediul academic reprezintă o componentă esenţială a Uniunii Geodezilor din România. Cu peste 10 facultăţi de profil, România este o ţară în care învăţământul din domeniul geodeziei s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani.

“Geodezia din România sărbătoreşte astăzi profesia pentru că este o ocazie să ne vedem aici, cei din mediul academic, cei din mediul public său privat. Ne-a lipsit această interacţiune în ultimii doi ani”, a declarant domnul Profesor Doctor Inginer, Gheorghe Badea, decan al Facultăţii de Geodezie din Bucureşti.

Subiectul inexistenţei unei legi a profesiei de geodez a reprezentat tema unei mese rotunde la care au luat parte invitaţi din mediul privat, academic, ANCPI şi experţi din străinătate. Necesitatea unei legi a profesiei de geodez a fost accentuată de toţi participanţii la discuţie.

“Mediul academic sprijină o astfel de lege, fiindcă studenţii ies de pe băncile universităţilor noastre ingineri geodezi, iar prin reglementarea acestei meserii automat aceştia vor simţi că îşi pot stabili un

viitor şi au siguranţa zilei de mâine”, a declarant Anca Maria Moscovici, Şef Lucrări la Universitatea Politehnică din Timişoara.

ÎN cadrul discuţiilor, s-a subliniat faptul că profesia geodezilor este una dintre puţinele profesii liberale nereglementate la nivel de lege de către statul român. Acest lucru a dus, de-a lungul timpului, la dificultăţi însemnate pentru profesioniştii din domeniu în exercitarea profesiei, dar şi la dificultăţi pentru beneficiarii activităţii geodezilor care nu au garantate servicii de cea mai bună calitate.

“La nivelul Uniunii Geodezilor din România noi ne dorim foarte mult o lege care să protejeze breasla noastră, a inginerilor geodezi. Notarii, avocaţii, medicii veterinari şi restul profesiilor liberale sunt reglementate, lucru pe care ni-l dorim şi noi. Vrem să avem un cod deontologic bine stabilit, să ştim care sunt atribuţiile profesiei noastre şi ce anume implică acestea”, a declarant Tudor Salagean, vicepreşedinte al Uniunii Geodezilor din România pe zona Ardeal (preluat bizbrasov).

Programul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă poate reprezenta unul dintre motoarele relansării economice a României în următorii ani. Subliniind nevoia de absorbţie a acestor fonduri şi faptul că, fără date spaţiale şi cei care le colectează, digitalizarea societăţii româneşti nu se poate realiza, domnul Mircea Afrasinei, vicepreşedinte al Uniunii Geodezilor din România pe zona Moldova, a subliniat necesitatea adoptării unei legi a profesiei.

“Ne propunem să repunem pe rol legea privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez. Vrem să avem un mediu legal în cadrul căruia fiecare dintre noi să ştie corect ce are de făcut, cum trebuie făcut, acest lucru, bineînţeles, cu participarea statului român reprezentat prin ANCPI”. (preluart bizbrasov)

Importanţa unei profesii reglementate a fost subliniată şi de către invitaţi din străinătate. Maurice Bărbieri, fost preşedinte al Consiliului European al Geodezilor a prezentat, în cadrul unei intervenţii online, statutul inginerilor geodezi în contextul European. Acesta a precizat că există exemple de legi şi bune practice în numeroase ţări europene şi care pot fi luate ca exemplu de către legiuitorii români.

Maurice Bărbieri (Online) fost preşedinte al Consiliului European al Geodezilor

Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) prevede înscrierea în cartea funciară a tuturor imobilelor din România şi este cel mai important proiect derulat de către ANCPI în colaborare cu mediul privat. Găsirea unor soluţii pentru simplificarea şi accelerarea acestui proiect de interes naţional au constituit un alt subiect de dezbatere între mediul privat şi reprezentanţii ANCPI.

“Întotdeauna am discutat cu cei de la ANCPI şi în cadrul UGR pentru a simplifica regulamentul, astfel încât să venim cu soluţii tehnice pentru ca proiectele să se finalizeze într-un timp optim”, a subliniat Cosmin Dragomir, reprezentant al firmelor în cadrul UGR. (preluat bizbrasov)

Una dintre soluţiile desprinse din discuţiile privitoare la accelerarea lucrărilor din cadrul PNCCF este legată de pregătirea şi atragerea tinerilor către profesie. Cel mai important rol în această privinţă îl are mediul academic prin intermediul facultăţilor de profil care pregătesc resursa umană necesară realizării obiectivelor proiectului. Odată cu lansarea PNCCF şi creşterea oportunităţilor de angajare pe piaţa muncii din domeniul de specialitate, numărul tinerilor care aleg profesia de geodez drept carieră este în creştere.

“Am avut o masă rotundă în cadrul Săptămânii Geodeziei Romanesti dedicate inclusive modalităţilor de îmbunătăţire a relaţiei dintre mediul privat şi universitar. Totodată am identificat cele mai bune modalităţi de instruire a studenţilor, astfel incat sa le fie îmbunătăţite competenţele practice. Interesul studenţilor pentru domeniul geodeziei este în creştere, inclusive datorită măsurilor economice privind domeniul construcţiilor din România.”, a arătat Profesor Doctor Inginer, Ana Cornelia Badea, vicepreşedinte al Uniunii Geodezilor din România.

În cadrul evenimentului “Săptămâna Geodeziei Româneşti”, a avut loc şi o expoziţie în cadrul căreia firmele din domeniu au prezentat tehnologii şi aparaturi moderne folosite în proiectele pe care le desfăşoară. De asemenea, firmele au avut posibilitatea să îşi prezinte activitatea şi proiectele pe care le desfăşoară în cadrul unor sesiuni speciale în cadrul evenimentului.

Irinel Greşită, şeful comitetului de organizare a Săptămânii Geodeziei Româneşti (stânga), Valeriu Manolache, preşedintele Asociaţiei Patronale din Cadastru, Geodezie şi Cartografie (centru), Ionuţ Săvoiu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (dreapta)

Profesori, studenţi, reprezentanţi ai mediului public său privat şi invitaţi din străinătate au avut ocazia, în cadrul Săptămânii Geodeziei Româneşti, de a dezbate teme importante pentru societatea românească. Expoziţia de tehnologie, lucrările prezentate şi temele de discuţie au suscitat interes în rândul profesioniştilor geodezi.

“Evenimentul a fost o ocazie de socializare între profesioniştii din domeniul geodeziei. Au avut loc prezentări de referate ştiinţifice deosebit de apreciate şi aspecte de noutate în tehnică care susţin creşterea nivelului implicării noastre în dezvoltarea sustenabila”, a spus Domnul Profesor Doctor Inginer Petre Iuliu Dragomir, preşedinte interimar al Uniunii Geodezilor din România.